Varna24.bg д-р Дочка Михайлова, началник на РЗИ-Варна.  Ето какво каза

...
Varna24.bg д-р Дочка Михайлова, началник на РЗИ-Варна.  Ето какво каза
Коментари Харесай

Пълна мистика с натравянето на 104 деца във Варна! РЗИ: Може да е вирус

Varna24.bg доктор Дочка Михайлова, шеф на РЗИ-Варна.  Ето какво сподели тя:

" Епидемиологичното изследване продължава. От общо 186 възпитаници, чествали на 15 и 16 декември в заведението, 104 са болни със признаци на повръщане, главоболие и разстройство. При 74 от тях е осъществено епидемиологично изследване. Свързали сме се с персоналните лекари и родителите с рекомендации за микробиологични и вирусологични изследвания.

21 от децата са създали такива проучвания. Излязоха и микробиологичните проучвания на 7 индивида от кетъринг компанията и на бармана от заведението. Взет им е и носогърлен секрет за съществуването на ешерихия коли, както и секрет за определяне съществуването на дизентерия, салмонела, както и за стафилококи. Всички проби са негативни. Въпреки, че от БАБХ вземаха натривки съвсем едновременно с нашите инспектори, при нас резултатите за стафилококови бактерии са негативни. Освен това клиничната картина не се връзва с съществуването на стафилококи, тъй като при тях провалите са в границите на 3-4 часа, а не след 24 часа, както е в съответния случай. Отрицателни са и всички проби, взети от храната в заведението във въпросните две вечери. Не намерихме епидемиологична връзка сред всички тези неща. Не можем да твърдим, че стафилококите са повода за влошеното здравословно положение на децата. Всички те към този момент са добре и нещата са спокойни. Въпреки това към този момент можем да кажем единствено, че се касае за незнаен източник и извършител на болестта. Напълно е допустимо да става въпрос за вирус ", изясни доктор Михайлова.

На въпроса дали е допустимо прекъсването на водата в центъра на Варна за няколко дни и влошените й индикатори след стартирането да са довели до казуса, специалиста добави, че РЗИ управлява водата на крана за потребителите, от ВиК Варна също се прави всекидневен мониторинг и се изключва това да е повода за неразположението у учениците.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР